Inkludering

Inkludering är en bra och viktig del i det antirasistiska arbetet då det hjälper till att normalisera och avdramatisera skillnader mellan folkgrupper. Att bli inkluderad i samhället kan innebära att du ser dig själv på bilder i media, det kan vara att du hör ditt språk på radio eller på en arbetsplats, det kan vara att det tas hänsyn till dina religiösa högtider eller att du ser en film med en huvudperson som liknar dig.

Senaste åren har det hänt mycket kring inkludering i media och film. Filmer så som “Crazy Rich Asians”, “Black Panther”, “Vaiana (Moana)”, “Coco” och skräckfilmen “Us” är bara några av filmerna som blivit stora sucéer och samtidigt varit inkluderande. Hollywood har under flera år varit dåligt på att matcha skådespelaren med det passande ursprunget på karaktären hen ska spela. Robert Downey Jr. har spelat en mörkhyad person i filmen Tropic Thunder (2008) trots att han är en vit amerikan, Vanessa Hudgens spelade latinamerikansk tjej i filmerna High School Musical (2006, 2007, 2008) trots att hon har irländskt, amerikansk ursprungsbefolkning och filippinskt påbrå. När det presenterades att Halle Bailey, en afro-amerikansk skådespelerska, ska spela Ariel i live-action filmen upprördes många känslor. Många personer var arga över att Ariel ska spelas av en mörkhyad skådespelerska då ursprungsberättelsen kommer från Danmark, medan andra menade att detta var helt rätt då det omvända gjorts så många gånger. Barn vill gärna kunna se sig själva eller andra de känner i sina lekar när de utvecklar sin omvärldsbild och många föräldrar och barn blev överlyckliga när Barbie lanserade mörkhyade dockor samt när Disney-filmen Prinsessan och Grodan (2009) släpptes och barnen kunde identifiera sig.

Förutom inkludering via identifiering och en bredare mediabild av personer med olika etniciteter, kan inkludering även ske i samhället genom att till exempel simhallarna har öppettider endast för kvinnor. Särskilt kvinnor med heltäckande klädsel var tacksamma för detta då det innebar att de kunde åka och simma, precis som andra kvinnor, utan att behöva kompromissa allt för mycket med sin religiösa tro.

Inkludering kan även vara att ha politiker som förstår var man kommer ifrån och på ett rättvist sätt kan föra fram politik som kommer löna sig för personen. Det senaste valet för det amerikanska representanthuset ledde till att kvinnor från både etniska minoriteter, religiösa minoriteter och socioekonomiska minoriteter fick tydliga och drivna representanter. Alexandria Ocasio-Cortez och Ilhan Omar har varit två av de mer högljudda politikerna som blev invalda och de har drivit hårt på angående antirasistiska åtgärder för att hjälpa och stötta många av de miljoner som bor i USA. Detta hårda driv ses, särskilt av personer med rasistiska värderingar, som ett exempel på att det finns en agenda från Islam och andra länder att driva ut de “amerikanska värderingarna” ur landet.

shesha