Exotifiering

Exotifiering drabbar ofta folk med en annan hudton än den normativa. Genom exotifiering förminskas individerna till sin hudton och till de fördomar som kommer med dem, men bakom en slöja av välmenande. Exempel på exotifiering kan bland annat vara att man som resenär på bussen inte alls ser problemet med att man vill ta och känna på sin medresenärs hår då det “är så fint”. För personer med afrohår är detta ingen sällsynt företeelse och mer ett tecken på exotifiering än smicker.

Bilder från semesterorter som resebolag kan publicera där lokalbefolkningen dansar i annorlunda kläder, kanske bär blommor runt halsen till synes till vardag och där de äter exotisk mat bidrar till denna förskönande bild av att personer från ett annat land är exotiska och spännande. Exotifiering är en form av rasism men eftersom den framställs på ett finare sätt än rasism så är det ibland svårt att förstå vad som är okej och inte samt vad skillnaderna egentligen är.

Att som ljushyad och blond åka på semester till ett land där de flesta inte ser ut som dig kan ge personer ett smakprov på det jobbiga med exotifiering och varför det bör undvikas. Välmenta frågor som “Vart är du ifrån, egentligen?” blir lätt irriterande i hundratals och även fom man bara vill ta ett foto med den vackra personen som går förbi så uppfattas det som objektifierande för individen som blir förminskad till endast sitt utseende.

Det som exotifiering kan leda till, och ofta gör, är en sexualiserande bild av unga flickor. Då exotifiering spelar på den romantiska och förskönande bilden av ett utseende är det vanligt att en äldre man likställer en flicka med att vara lite äldre, särskilt om man kollar på den afro-amerikanska folkgruppen där det är väldigt vanligt att unga flickor blir mer utvecklade än sina jämnåriga kamrater vid samma ålder, något som har lett till flera fall i USA där unga mörkhyade flickor våldtagits med anledning av att “de sett så vackra ut”.

Exotifiering är aldrig okej och det gäller att vara vaksam när det sker och medveten om vilka konsekvenser det faktiskt kan ge personen man möter. Ett antirasistiskt förhållningssätt till exotifiering kan till exempel vara att undvika att fråga personen man möter var hen är ifrån om det inte ingår i konversationen. Det kan också vara att aldrig fråga om man får känna på hens hår, och endast göra det om man är bekant.

shesha