Solidaritet

Det finns många sätt att visa solidaritet till dina medmänniskor. Eftersom du vill leva efter värderingen att alla människor är lika mycket värda och jämlika så kan det vara solidariskt att dela ett inlägg som en antirasistisk organisation gjort angående ett aktuellt ämne. Det kan även vara solidariskt att svära lika mycket om hundbajset som lämnats av din granne Amir som av din granne Olof.

Att lyfta upp någon i minoritet betyder inte att du sänker eller trycker ned någon i majoriteten. Makt är inte en paj där det endast finns ett visst antal bitar, utan makt är en pannkakstårta som får fler och fler lager ju fler som är mer och delar på den.

Att stå i solidaritet med sina medmänniskor är att bli lika upprörd när ett syriskt barn drunknar efter en båttur som när ett svenskt barn drunknar efter en båttur. Det handlar inte om etnicitet, hudfärg, socioekonomisk situation eller religion, det handlar om medmänsklighet och empati.

Antirasismen kan ibland slå fel när personer inte inkluderas i den för att de tillhör majoriteten och det skapat identitetspolitik. Det gäller att vara vaksam om varför man väljer så som man gör. Är det för egen vinning, några likes på Facebook, eller är det för att det är det rätta?

shesha