Hur undviker jag att falla i den rasistiska fällan?

De flesta vill inte bli kallade för rasister, oavsett politiska åsikter, och för att slippa bli kallad för rasist kan man undvika att vara rasist. I ett samhälle där rasism är institutionaliserat på flera olika nivåer och där viss jargong och riktad media blivit vardag kan det vara svårt att veta exakt hur man undviker att uppträda rasistiskt.

Råden är:

  • Utbilda dig

Läs på om det ämne du känner dig osäker på och använd dig helst av trovärdiga källor. Det finns mycket historia som inte lärts ut i den svenska skolan med anledning av den etnografiska världsbild vi lever i. Visste du till exempel att egyptierna hade fungerande hissar i sina pyramider, kineserna använde tandborstar och kungadömena i Sydamerika hade fungerande vattentransportsystem samtidigt som vi i Sverige hade mammutar som vandrade runt?

  • Fråga

Om du inte känner dig säker på hur din kollegas namn ska uttalas, fråga hen. Det är bättre att få det rätt från början än att gissa eller undvika att prata med personen. Om du verkligen vill känna på din bekants hår för att det ser så annorlunda ut jämfört med ditt eget, fråga hen om det är okej. Du kanske får ett nej, och då får du acceptera det, men det är aldrig okej att invadera personens personliga utrymme för att du är nyfiken, det är att exotifiera.

  • Ifrågasätt det du hör

Kan det verkligen vara så att halva Sveriges statskassa går till asylsökandes bidrag? Självklart inte. Är det endast män med muslimsk tro som är våldsamma? Självklart inte. Var det sant det där som hände en fasters kusins kompis där en invandrare var inblandad? Förmodligen inte. Ifrågasätt det som folk berättar för dig som fakta när magkänslan säger något annat. Mycket av det som folk går runt och pratar om är ofta myter formade av okunskap och rädsla för sådant som är annorlunda.

  • Ge utrymme

Vem bör prata på ett seminarium om hur personer i etnisk minoritet känner sig, du eller din kollega som är en etnisk minoritet? Ibland är det bra att uttala sig, om du har korrekt fakta med dina påståenden eller om du verkligen är den mest lämpade. Ibland är det dock bra att lämna över facklan till personen bredvid dig som kanske är mer lämpad eller mer kunnig och istället ta ett steg tillbaka, lyssna och lära.

shesha