Vad är nätaktivism?

Nätaktivism är att arbeta för någon form av påverkan genom att använda nätet som verktyg för att få ut sina budskap. Nätaktivism kan delas upp i proaktiv aktivism och reaktiv aktivism.

Proaktiv aktivism är när du lyfter saker som du tycker glöms bort eller förtjänar mer uppmärksamhet. Reaktiv aktivism är att reagera direkt på en kränkning du eller någon annan blivit utsatt för genom att till exempel säga ifrån eller anmäla en rasistisk kommentar.

Vad kan jag göra?

Med nätet som plattform kan du nå ut till många människor på kort tid. Nätaktivism kan också inkludera fler personer, eftersom människor som kanske inte kan ta sig till en plats kan delta i en aktivitet. Som nätaktivist kan du via sociala medier nå ut med ditt budskap och skapa en debatt som förhoppningsvis leder till en förändring i samhället. Du kan göra allt möjligt för att folk ska få upp ögonen för ditt budskap eller om du vill stötta någon som utsätts för orättvisor på nätet. Några verktyg som du kan använda är:

Facebook
Starta grupper, skriv antirasistiska inlägg, sprid texter och skriv kommentarer på texter  eller gilla inlägg och kommentarer.

Twitter
Twittra om ditt antirasistiska engagemang, sprid texter eller tweets som du tycker är bra. Du kansk också skapa eller sprida en hashtag(#), ett exempel är #queerverklighet som snabbt fick spridning och uppmärksammades bland annat i Metro därefter.

Instagram
Gilla, dela eller starta en bildserie som uppmärksammar ett samhällsproblem. @svartkvinna är ett bra exempel som berättar vardagen för svarta kvinnor som drabbas av rasism.

Youtube
Om du hellre pratar än skriver om antirasism kan du starta en videoblogg.

Bloggar
Starta din egen blogg, sprid en blogg som du gillar eller skriv inlägg hos andra bloggar.

Podcast
Starta en egen eller dela podcasts som du tycker är bra.

Det finns fler sociala medier du kan använda och saker som du kan göra, det här är bara några exempel på olika verktyg du kan jobba med.

Vad gör jag om jag ser rasism på nätet?

Ibland är det svårt att veta vad en ska göra när en ser en rasistisk kommentar, eller var en ska börja som nätaktivist. Vi har några enkla tips på saker som du kan göra, som också går snabbt.

Anmäl eller ta bort. Du kan anmäla rasistiska inlägg till den som är ansvarig för sidan eller polisanmäla. Om det är på din egen sida har du all rätt att ta bort kommentaren.

Mobilisera de som tycker som du. Tillsammans kan ni hjälpas åt att anmäla sidor, skriva i ett kommentarsfält eller någonting liknande och visa att ni är fler än de som sprider rasismen.

Säg ifrån, eller peppa den som säger ifrån. Markera din antirasistiska åsikt genom att säga ifrån och berätta varför det är fel när när du möter rasism på nätet. Även om du kanske inte vet hur du ska svara kan du peppa någon annan som du tycker säger bra saker.

Gilla. Visa ditt stöd genom att gilla antirasistiska kommentarer, inlägg, bilder eller sidor.

Sprid antirasism istället. Dela antirasistiska texter på nätet, eller skriv egna saker i dina sociala medier eller sprid andra personers inlägg.